Terry van Erp
Sinds eind 2014 ben ik betrokken bij de ‘Raamsdonks Erfgoed’, in eerste instantie alleen voor het vernieuwen van de website. Echter mijn interesse voor oud – Raamsdonk en zijn inwoners was er altijd al, en al snel ben ik me met de digitalisering en tal van andere zaken gaan bezighouden, of moet ik hier zeggen ‘mee gaan bemoeien’?
Ondertussen draaien er al heel wat domeinen waar we op werken op de in 2022 vernieuwde HP servers met als besturingssysteem RedHat, waarop de webserver's met o.a. Apache, PHP en MySQL bij mij op zolder en zijn we goed opgeschoten voor wat betreft het catalogiseren en digitaliseren van foto’s, bidprentjes, krantenknipsels, documenten en akten.
Steeds geïnteresseerd in geschiedenis van de oudheid raakte ik al vroeg geprikkeld door genealogie, in 1992 startte ik met het actief opzoeken van mijn voorouders door het bezoeken van regionale - en rijksarchieven. In Nederland zijn er de laatste jaren heel wat bronnen online beschikbaar gekomen, maar dat is niet altijd zo geweest. "Vroeger" moest je echt vakantiedagen opnemen en vaak een afspraak maken om een archiefstuk in te kunnen zien, en niks scannen of fotograferen, maar enkel overschrijven.... een monnikenwerk[1] dus.
Als geboren Raamsdonker echter wonende in Geertruidenberg ben ik al sinds 1992 met het uitzoeken van mijn voorouders bezig, ze noemen dat 'genealogie' of ook wel 'stamboomonderzoek'. En natuurlijk het ontcijferen en leesbaar maken van oude archieven en Latijnse geschriften. Ik gebruik daarvoor de software Pro-gen van Nederlandse makelij en om een en ander op het internet te presenteren maak ik meestal gebruik van Humo-Gen ook weer van Nederlandse bodem.
Er zitten ondertussen (eind 2021) meer dan 80.000 [2] personen in onze database waarvan het overgrote deel met Raamsdonkse families in verbonden, dit lijkt heel erg veel voor een klein dorp, maar we zijn pas op weg lijkt het wel. Elke week kom je weer nieuwe informatie tegen, en dat maakt ook dat het leuk blijf, het is een soort van puzzel die je nooit af krijgt!
Met deze genealogische database als basis en mijn ruime ervaring in stamboomonderzoek zijn we begonnen met een soort van huizenboek, je moet dat meer zien als een verzameling van zoveel mogelijk gegevens van elk gezin in Raamsdonk. Hiervoor hebben we gekozen om te beginnen op 1 januari 1949, de datum waarop alle straatnamen in de voormalige gemeente Raamsdonk officieel werden. Voorheen waren dat namelijk wijkletters met een huisnummer, de straatnamen bestonden vaak al wel in de volksmond, maar waren niet officieel.
Zodra we 1949 klaar hebben gaan we natuurlijk verder terug in de tijd om te achterhalen wie er voorheen in deze straten, huizen en boerderijen (vaak ook nog eens rijks of gemeentelijke monumenten) woonde.
Verder proberen we zoveel mogelijk te digitaliseren in welke vorm dan ook, ik bedoel hiermee foto’s, bid en gedachteprentjes[3], maar ook krantenknipsels, akten en uitgaven van verenigingen uit de gemeente worden bij ons bewaard voor het nageslacht.
Zo heb ik vele oude stukken digitaal gemaakt en vaak met of zonder OCR omgezet in PDF bestanden in verband met de lees en bruikbaarheid, echter altijd met dezelfde opmaak en lettertype als het origineel.
Het boekwerk (De inventaris van Raamsdonk) wat nu voor u ligt (als u KLIKT) is daar een uitzondering op, de spelling het ik niet aangepast, dus dat is nog lekker oud-Hollands, maar het lettertype heb ik voor de leesbaarheid wat moderner gelaten. Ik kwam dit oude stukje drukwerk uit 1904 weer tegen toen ik in de mappen met opgeslagen kadastrale gegevens voor het ‘huizenboek’ aan het snuffelen was en dacht dat is toch wel de moeite om eens leesbaar te maken.
Voor dit soort werkzaamheden werk ik altijd onder Linux en gebruik voor dit soort documenten de volgende software: LibreOffice, Gimp, Scan2pdf, Masterpdf-editor, DigiKam en Pix en vele, heel veel andere.... Maar vooral geduld en koffie....
Geertruidenberg, januari 2019 (Laatste update: 12 november 2023)
Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek
Portaal Nederlandse overheidswapens |
Onderdeel van: Wiki Raamsdonks Erfgoed |
Nederlandse heraldiek:
Overzeese heraldiek:
|
Nederlandse heraldische verzamelobjecten
|
De meerderheid heeft nooit gelijk. Nooit! Het is een maatschappelijke leugen waar ik wel tegen moet rebelleren. Wie zijn de mensen die de grootste groep van de bevolking vormen - de intelligente of de domme? Ik denk dat we het erover eens zijn dat het de dommen zijn, ongeacht waar op de wereld, het zijn de domme mensen die ons land besturen en de overgrote meerderheid vormen.
- ↑ Terry van Erp - Een taak waar heel veel geduld bij komt kijken, een soms zelfs saaie, vaak harde, en zeker langdurige taak.
- ↑ Terry van Erp Op dit moment (november 2023) gaan we richting de 81.000 personen, waaronder ook veel bekende Nederlanders.
- ↑ Terry van Erp - Om te helpen dit mogelijk gemis bij anderen te kunnen verminderen ben ik dan maar begonnen aan het inventariseren en publiceren van mijn bidprentjes -en rouwbrievencollectie, zodat dit ook anderen kan helpen bij hun opzoekingen.