Raamsdonks Historie verhuist in Ontmoetingscentrum naar nieuwe zolder

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2023 om 14:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met '400px|alt=Bestuur Raamsdonks Historie: Cees Bouwens (l) en Huub Oome. |thumb|Bestuur Raamsdonks Historie: Cees Bouwens (l) en Huub Oome. '''RAAMSDONK, 22 maart 2023 – In maart 2005 vond een bijeenkomst plaats met mensen die geïnteresseerd zijn in alles wat met de geschiedenis van Raamsdonk-dorp te maken heeft. Besloten werd een stichting op te richten, die op 15 april 2005 als Stichting Raamsdonks Historie werd ingeschreve...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Bestuur Raamsdonks Historie: Cees Bouwens (l) en Huub Oome.
Bestuur Raamsdonks Historie: Cees Bouwens (l) en Huub Oome.

RAAMSDONK, 22 maart 2023 – In maart 2005 vond een bijeenkomst plaats met mensen die geïnteresseerd zijn in alles wat met de geschiedenis van Raamsdonk-dorp te maken heeft. Besloten werd een stichting op te richten, die op 15 april 2005 als Stichting Raamsdonks Historie werd ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De doelstelling is simpel: Zoveel mogelijk gegevens en foto’s uit het verleden van het dorp verzamelen en vastleggen voor de toekomst. De voormalige scouting-zolder in het Ontmoetingscentrum (OMC) werd het eerste onderkomen van de stichting. Na een fikse zeven maanden durende verbouwing door vrijwilligers werd ‘De Zolder’ in november 2005 feestelijk in gebruik genomen. Zeventien jaar later kreeg het stichtingsbestuur te horen dat ze vanwege een grote verbouwing van het OMC hun vertrouwde omgeving moesten verlaten; ze verhuisden wederom naar een, maar nu rolstoelvriendelijke zolderruimte in het OMC. Deze ruim 100 m2 grote en overzichtelijk ingerichte ruimte wordt op 1 april officieel geopend door voormalig voorzitter Jan van Strien. Vanaf dat moment is de ruimte elke eerste dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en derde zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur geopend voor bezoekers.

Door Jan Hoek

De verwijsbordjes met de tekst ‘De Zolder’ hoefden niet te worden aangepast maar alleen verhangen te worden. De steile stalen trap aan de achterzijde van het OMC is vervangen door een entree via de hoofdingang. Groot pluspunt is dat de ‘nieuwe’ op de tweede verdieping gevestigde zolder niet alleen via een trap maar ook per lift bereikbaar is. Met andere woorden: ‘De Zolder’ is voor iedereen bereikbaar. Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Huub Oome en secretaris/penningmeester Cees Bouwens, die ondersteuning krijgen van zeven vrijwilligers. Een aantal dat volgens de bestuursleden wel wat uitbreiding verdient. De groep heeft met de nodige zelfwerkzaamheid de compleet gestripte en goed geïsoleerde zolder netjes afgewerkt en ingericht. De trotse bestuursleden zeggen daarover: “We verzamelen werkelijk alles wat met het verleden van ons dorp Raamsdonk te maken heeft. Zo besteden we in onze nieuwe ruimte met museumwaardige oude gebruiksartikelen, historische stukken en foto’s aandacht aan onder meer brouwerij De Wereld, de smederij van Van Onzenoort, de landbouw, de bakkers en schoenmakers, de melkfabriek, authentieke gereedschappen, religieuze zaken en het huishouden van een eeuw terug. Daarnaast beschikken we over een uitgebreide bibliotheek, tal van fotoboeken en heel veel oude, gedigitaliseerde films die een bijzonder beeld geven van het leven in Raamsdonk vanaf de jaren vijftig.”

Authentieke hoefstal

Wie nu denkt dat het stichtingsbestuur nu rustig achterover gaat leunen, heeft het mis. Dat is zeker niet de bedoeling van Huub Oome, wiens vader Kees bij de oprichting van Raamsdonks Historie destijds op 84-jarige leeftijd de oudste vrijwilliger was, en Cees Bouwens, die als beheerder elf jaar in het OMC gewoond en als beheerder gewerkt heeft. “We blijven op zoek naar foto’s die wij bij de mensen thuis of op onze zolder graag willen scannen. Nog steeds komen we zeer bijzondere foto’s tegen. Zo ontvingen we onlangs een ca. 110 jaar oude foto, waarop de ouders van de Raamsdonkse oorlogsheld Cornelis Oome, met het hele gezin op staan. De oude verenigingen in Raamsdonk willen we zo compleet mogelijk documenteren, zodat we op zoek zijn naar akten van oprichting, ledenlijsten en dergelijke. Verder zijn we op zoek naar persoonlijk verhalen uit het verleden, die het voor ons mogelijk maken een verantwoorde geschiedenis over ons dorp te schrijven. Tijdens de officiële opening op 1 april willen wij onze nieuwe website wiki-raamsdonk.nl presenteren; deze website omvat onder andere alle namen/gezinnen die op 1 januari 1949 in Raamsdonk-dorp woonden en zoveel mogelijk aangevuld met namen van daarna geboren gezinsleden.” En dan met een ietwat gekleurd tintje: “Verder op deze website een schat aan historische informatie over het mooiste Brabantse dorp Raamsdonk.” Buiten het verzamelen van foto’s, krantenknipsels, verhalen en materialen over de geschiedenis van Raamsdonk houdt de stichting Raamsdonks Historie zich ook bezig met het herstellen van attributen uit het verleden. Enige tijd geleden werd de authentieke hoefstal, die voor de smederij van Jan van Onzenoort aan de Luitenambachtstraat 23 stond, dankzij medeoprichter Jan van Strien, veilig opgeslagen. Binnenkort beginnen vrijwilligers van Raamsdonks Historie met de restauratie van deze bijzondere hoefstal, waarna deze een fraaie plaats in Raamsdonk krijgt. De in april 2005 opgerichte stichting gaat duidelijk goed om met het verleden van Raamsdonk-dorp.