Op d’n Haaykaant: Het verhaal achter de tranen van geluk en verdriet

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Documentaire "Op Den Haaykaant"
De bouwers van CV Oké in 2019

Raamsdonk 3 januari 2023 - Dat carnaval zoveel meer is dan het drinken van een biertje en gezelligheid, hoef je wagenbouwer-veteraan Marcel Timmermans (40) van CV De Rauwdauwers uit Raamsdonk niet te vertellen. De achtdelige Omroep Brabant serie 'Op d’n Haaykaant' laat zien hoe het dorp toeleeft en -werkt naar de carnavalsoptocht. En hoe die zorgt voor een diepgewortelde traditie, saamhorigheid, vriendschap en tranen. Van geluk of verdriet.

Zo’n beetje het hele dorp staat ermee op en gaat ermee naar bed, verzekert Marcel: de voorbereiding op én het winnen van de Haaykaantse carnavalsoptocht (de carnavalsnaam van Raamsdonk). “Dat gaat al generaties zo. Zoals mijn vader en moeder mij in de reiswieg meenamen naar de bouwhal, zo hebben wij dat met onze dochters gedaan en zullen zij dat ook weer doen. Dit is misschien ook wel waar alles om draait: in de voetsporen treden van je ouders, de fakkel doorgeven en de traditie in stand houden.”

In die traditie gaan saamhorigheid en rivaliteit hand in hand. Het een is net zo groot als het ander. “De onderlinge verbondenheid is groot, maar tegelijkertijd strijd je tegen je beste maten en haal je alles uit de kast om met de wagen van jouw carnavalsvereniging die eerste prijs binnen te slepen. En ja, dat maakt heel wat emoties los”, vertelt Marcel. “Afhankelijk van de uitslag wordt er na afloop van de optocht gejankt van geluk. Of van verdriet”.

"Die twee broers eten, drinken, slapen en dromen carnaval."

De serie volgt vier (jonge) bouwers: Nick en Twan Verschure van CV De Leo’s en Nick Fleischmann en Maxime Vissers van CV Oké. We zien ze in de bouwhal, bij hun moeders thuis die de kostuums maken, bij vriendinnen die make-up uittesten en tijdens de optocht en prijsuitreiking. Marcel: “Nick en Twan zijn broers en echt: die twee eten, drinken, slapen en dromen carnaval. Maar dat geldt voor de anderen net zo goed. Bij ons in het dorp zul je geen hangjongeren vinden, die zijn de hele winter aan het plakken.”

Dit jaar staat er, zoals duidelijk wordt in de serie, nog meer op het spel dan voorgaande jaren. “Het zit zo. Als je drie jaar op een rij de optocht wint, mag je de wisselbeker houden. Een heel grote eer. Omdat CV Oké de afgelopen twee keer heeft gewonnen, kunnen ze die beker nu dus definitief binnenslepen. Maar je begrijpt wel dat de Leo's er álles aan zullen doen om dit te voorkomen, haha”.

"Ik weet zeker dat iedereen zal denken: goddorie, dat is mooi wat daar gebeurt."

Dat is in ieder geval 'de aanpak' die Marcel nog kent uit de tijd dat hij met de Rauwdauwers voorop liep in de strijd. "Desnoods werd er gesaboteerd. Van een pop die werd 'gekidnapt' tot aan het storten van een berg zand voor de deur van een lid van de Raad van Elf. Allemaal geintjes natuurlijk, zeker geen echte sabotage, maar ik kan je vertellen dat het er fanatiek aan toe ging in die tijd"

Marcel weet haarfijn uit te leggen wat D’n Haaykaant en in het bijzonder de optocht zo bijzonder maakt. “We laten zien dat het anders kan, dat het niet om het grote geld of luxe gaat, maar om het kleine, de verbondenheid en vriendschap in een dorp. Dat je niet veel meer nodig hebt dan je familie, vrienden en goed te eten en te drinken. Geen jakkeren, jagen en ikke, ikke, ikke. Maar wij en ons. Ik weet zeker dat iedereen die naar de serie gaat kijken denkt: goddorie, dat is mooi wat daar gebeurt.”

Bron: Omroep Brabant

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp