HERINDELING: Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2023 om 19:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Raamsdonk 10 januari 2012 - Voor de burger is er na de herindeling weinig veranderd, zeggen wethouder Lida Verschuren (Raamsdonk) en stadsgids Jos de Waard (Geertruidenberg) . Maar de naam van de nieuwe gemeente, daar hebben ze in Raamsdonk nog steeds moeite mee.''' <br> "We deden helemaal niks samen, wij van Raamsdonk en 't Veer en de mensen van de overkant in Geertruidenberg. Den Berg was een stad. Een stad met allure. De brug, dat was de grens." Het w...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Raamsdonk 10 januari 2012 - Voor de burger is er na de herindeling weinig veranderd, zeggen wethouder Lida Verschuren (Raamsdonk) en stadsgids Jos de Waard (Geertruidenberg) . Maar de naam van de nieuwe gemeente, daar hebben ze in Raamsdonk nog steeds moeite mee.
"We deden helemaal niks samen, wij van Raamsdonk en 't Veer en de mensen van de overkant in Geertruidenberg. Den Berg was een stad. Een stad met allure. De brug, dat was de grens."


Het water dat de twee kernen tot dan van elkaar scheidde, gaf kort na de herindeling de samenwerking een impuls.


"Op het toeristische en recreatieve vlak sloegen we de handen al snel in elkaar", vertelt Lida Verschuren (63), inwoner van Raamsdonk en wethouder van wat nu de gemeente Geertruidenberg heet.


Verschuren: "En laten we niet vergeten: de ontwikkeling van de woningbouw aan de oevers van de Donge was er zonder herindeling nooit gekomen. "


Als burger en politica heeft Verschuren de effecten van de herindeling van dichtbij meegemaakt. Op het politieke vlak heeft de samenvoeging van de twee zo verschillende gemeenten alleen maar voordelen gebracht, meent zij.


"Er wordt efficiënter vergaderd. Politiek gezien is ook de cultuur van Geertruidenberg mee naar hier gekomen. Bergenaren spelen een scherp politiek spel. Daar hebben ze veel voor over, daar steken ze veel tijd in. "


In de aanloop naar de samenvoeging speelden de Bergenaren een slim spel, vindt Verschuren, die zelf lid is van het CDA.


Ze moet er nu om lachen: "Normaal gesproken zou de grootste gemeente na de herindeling de naam van de nieuwe gemeente dragen. In dat geval zou die dus Raamsdonk heten. Maar wat gebeurde: de grootste partij in Den Berg, Keerpunt 74, diende een motie in, gesteund door de voltallige gemeenteraad. Daarin vroegen zij aan Den Haag toestemming om als werknaam voor de toekomstige gemeente de naam Geertruidenberg te gebruiken. Met als gevolg dat Keerpunt nummer 1 kwam te staan op de kieslijst. Terwijl het CDA voor de herindeling meer zetels had dan zij. Slim toch?"


Maar goed, dat is de politiek. Meer nog dan politica is Verschuren inwoner van Raamsdonk. En daar zit de herindeling het volk nog steeds niet lekker, weet ze. "Het is vooral de naamgeving waar ze nog steeds boos over worden. Als je rondrijdt in Raamsdonk zie je dat op zowat elk plaatsnaambordje , de tekst 'gemeente Geertruidenberg' is doorgekrast. Kinderachtig? Haha, jij zegt het!"


Dat Geertruidenberg als stadje de eigen gemeentenaam behield vindt stadsgids Jos de Waard (67) niet zo verwonderlijk.


"Als stadje had het de oudste rechten", zegt de geboren en getogen Bergenaar. "We hebben hier niet voor niks een stadhuis, zeg ik altijd tegen toeristen tijdens een rondleiding. In Raamsdonksveer staat een gemeentehuis. Dat ze 't maar weten."


Maar verder: "Ik heb van de naamgeving nooit een halszaak gemaakt", zegt de Waard, "het had van mij ook Raamsdonk mogen worden".


Net zoals de herindeling zelf weinig sporen bij hem heeft achtergelaten. Hij is getrouwd met een Veerse. "Wij hebben er in ons huwelijk nooit ruzie om gemaakt!", lacht hij.


De Waard vertelt z'n verhaal in het kantoor van de VVV, pal naast het oude stadhuis op de Markt. In dat stadhuis is nu woningcorporatie WSG gevestigd.


De Waard: "Het loket is verdwenen, de ambtenaren zijn verhuisd. De nieuwjaarsreceptie wordt er ook niet meer gehouden. Behalve als domicilie van WSG doet het nog dienst als trouwlocatie. Ik ben blij dat het gebouw nog steeds goed onderhouden wordt , zodat het niet verloedert. "


Vroeger kwam De Waard in het oude raadhuis voor z'n paspoort en rijbewijs.


"Je kon er zo doorlopen, je hoefde geen nummertje te trekken."


Nee, wat dat betreft is 'de gemeente' in Raamsdonksveer ver weg. Letterlijk en figuurlijk, vindt de Waard.


"Het directe contact met de ambtenaar is verdwenen. En alles moet per computer."


De Bergenaar is actief in diverse verenigingen. Als secretaris van Voetbalclub Right 'Oh stond hij met een paar gasten van de voetbal wel eens letterlijk op de stoep van het oude stadhuis. Ze wilden aandacht vragen voor de slechte staat van de velden. De Waard: "Zo doe je dat nu niet meer. Bovendien moeten we het subsidiepotje nu met drie andere clubs delen."


Of Right 'Oh er slechter van is geworden? Eigenlijk niet, moet De Waard toegeven, 'want de subsidie wordt nog steeds berekend naar rato van het aantal jeugdleden'.


Dat er vier voetbalclubs in een gemeente zijn is misschien wel een beetje veel, zegt hij.


Of er dan gefuseerd moet worden? "Ach, daar hadden ze 't voor de herindeling al over. Maar dan zit je weer met Good Luck. Die club is protestant. En dat verschil blijft."


Oude sentimenten, daar weet ook Lida Verschuren alles van. "Ik denk dat de burger in Raamsdonk weinig heeft gemerkt van de herindeling, maar gevoelsmatig ligt dat anders. Kijk maar naar de plaatsnaambordjes."


Toch: de politiek in Geertruidenberg is nog steeds dichtbij, meent zij. "Raamsdonk heeft zelfs een eigen wethouder!", lacht ze.


Om er serieus aan toe te voegen dat 'een grotere gemeente wel zorgt voor minder vriendjespolitiek'.


Vijftien jaar na de laatste herindeling zijn er opnieuw geluiden om de gemeenten groter te maken. Lida, relativerend: "Het is net als met de euro: de jeugd weet straks niet beter."