Categorie:Rampjaar 1672

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Literatuurlijst

Mocht je na de informatie op deze website nog geen genoeg hebben gekregen van de verhalen over het Rampjaar en de belangrijke figuren die daarin een rol speelden, dan zijn er gelukkig nog talloze boeken en artikelen die je kunt lezen. Hieronder volgt een kleine selectie.

  • Michel Reinders. “Die dit Bilject afscheurt, sal een Kogel tot vereeringh genieten: Pamfletten, petities en publieke politiek in de late zeventiende eeuw.” TMG Journal for Media History 13, 6 (2010): 6-23.
    Vond je ons stukje over de pamfletten interessant en wil je er graag wat meer over weten? Duik dan eens in het artikel van Michel Reinders. In dit artikel gaat Reinders dieper in op de explosieve stijging van het aantal pamfletten in de Republiek, waar deze behoefte vandaan kwam en hoe de pamfletten een prominente plek kregen in de Nederlandse politieke cultuur
  • Petra Dreiskämper. ‘Redeloos, radeloos, reddeloos’: De geschiedenis van het rampjaar 1672. Hilversum: Verloren, 1998.
    Dreiskämper’s Redeloos, radeloos, reddeloos is een standaardwerk als het gaat om het Rampjaar. Zij opent haar boek met een gedetailleerde schets van de moord op de gebroeders De Witt. Het boek is maar kort. In nog geen honderd pagina’s weet Dreiskämper een overzichtelijk beeld te geven van wat zich binnen en buiten de landsgrenzen afspeelde ten tijde van het Rampjaar.
  • Friso Wielenga. Geschiedenis van Nederland: Van Opstand tot heden. Amsterdam: Boom, 2012.
    Kun je maar niet genoeg krijgen van de Nederlandse geschiedenis, en zou je meer willen weten over de aanloop naar en de gevolgen van het Rampjaar voor de Republiek, dan is het boek van Friso Wielenga wat voor jou. Met dit boek krijg je een beter beeld van de plek die her Rampjaar innam in verhouding tot de rest van de Nederlandse geschiedenis.
  • Luc Panhuysen. Rampjaar 1672: Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte. Amsterdam: Olympus, 2012.
    Wil jij het Rampjaar beleven door de ogen van een getuige, dan ben je bij Panhuysen aan het goede adres. Via de brieven van Godard Adriaan van Reede, zijn vrouw Margaretha Turnor van Amerongen en hun zoon Godard van Reede duik jij in duizelingwekkend detail het Rampjaar in. Beleef de politieke intrige, de wanhoop maar ook de vreugde van dichtbij in dit toegankelijke boek.
  • Olaf van Nimwegen, De veertigjarige oorlog 1672-1712: De strijd van de Nederlanders tegen de Zonnekoning. Amsterdam: Prometheus, 2020.
    Het Rampjaar ontvouwde zich in een serie van oorlogen, waar Van Nimwegen in zijn uitgebreide werk een politiek en militair overzicht van geeft. Wil jij meer weten over het vervolg van de strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV? Kun jij geen genoeg krijgen van het spel van balans waarin de Europese mogendheden zich aan het eind van de zeventiende en vroege achttiende eeuw zich bevinden? Dan zal dit boek je zeker niet teleurstellen.
  • Jonathan I. Israel, The Dutch Republic: Its Rise, Greatness, and Fall 1477-1806. Oxford: Oxford University Press, 1998.
    Israel’s boek is wellicht een van de meest bekenden over de Nederlandse geschiedenis. Deze dikke pil, geschreven door een Engelsman, wordt door velen gezien als het standaardwerk over de Republiek. Over de jaren is deze regelmatig herzien en vertaald en dus voor iedereen te lezen. In vogelvlucht neemt Jonathan je mee door meer dan 300 jaar Nederlandse geschiedenis, waarvan het Rampjaar uiteindelijk de neergang inzette.
  • Luc Panhuysen, De Ware Vrijheid: De levens van Johan en Cornelis de Witt. Amsterdam/Antwerpen: Atlas, 2015.
    Hoe had het nou zo kunnen lopen met de gebroeders De Witt? In zijn grote maar toegankelijke historische biografie over het leven van de broers neemt Panhuysen je mee langs hun grootste overwinningen en hun diepste dal. Net als in zijn boek over het Rampjaar maakt Panhuysen onder andere uitgebreid gebruik van de brieven die de gebroeders De Witt en hun tijdgenoten achterlieten. Hierdoor is het net alsof je over hun schouders meekijkt naar de tijd waarin de broeders zich bevonden.
  • Wout Troost, Stadhouder-koning Willem III: Een politieke biografie. Hilversum: Verloren, 2001.
    Onze eigen Willem III had een veelbewogen leven. Hij begon in 1650 als vaderloos kind zonder aanspraak op het stadhouderschap en eindigde als stadhouder van de Republiek en koning van Engeland, Schotland en Ierland toen hij stierf in 1602. Zijn leven zou zich op laten slokken door het indammen van de macht van de Franse Lodewijk XIV. Zijn politieke leven wordt door Troost uitvoerig beschreven in deze toegankelijke en overzichtelijke historische biografie.

Naast boeken en artikelen zijn er ook websites die op verschillende manieren dieper ingaan op de geschiedenis van de Republiek en het Rampjaar. Als je meer wil weten over je eigen regio ten tijde van het Rampjaar, klop dan eens aan bij je lokale archief of ga eens op onderzoek uit op het internet. Hieronder volgt een kleine selectie.

Kijk ook eens op de regiocanons (Regiocanons) van Canon van Nederland (Canon van Nederland) voor meer regionale geschiedenis tijdens en buiten het Rampjaar.