Carnaval 2016 door de ogen van de stadhouders aan de hand van acht uitspraken of gebeurtenissen

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carnaval 2016 door de ogen van de stadhouders aan de hand van acht uitspraken of gebeurtenissen. Acht stuks, deze staan symbool voor de acht stadhouders waarvan er één de eer had Prins te mogen worden van den Haaykaant. En ook al was onze groep met achten, wij kunnen jullie verzekeren dat wij genoten hebben voor elf. Want ja, dat getal elf blijft toch een dingetje…
Carnaval 2016 door de ogen van de stadhouders aan de hand van acht uitspraken of gebeurtenissen.
1. ‘Hé ze zèn nie meej elven vandaog!’ We hadden verwacht deze minstens 1100 keer te gaan horen tijdens carnaval (en te weerleggen), maar dat viel reuze mee. Voor ons een teken dat de Haaykaanters Facebook, de Langstraat, het plakplaatjesboek en natuurlijk onze carnavalskrant goed hebben bijgehouden. Hierdoor waren alle vernieuwende zaken al goed omarmd. De acht stadhouders als vertegenwoordigers van de historische wijken, de verkiezingen, nieuwe Prins, de limousine en nieuwe pakken, we hebben er veel complimenten over gekregen. Onze dank daarvoor!
2. Waar wij dus niet aan de elf konden komen kon onze jeugdraad met gemak twee raden van elf vullen. Vermenigvuldig dat feit met een onbegrensd enthousiasme en wij zagen hoe onze jeugdraad in hun mooie gloednieuwe lichtblauwe pakken de gangmakers waren op de gezamenlijke activiteiten, zoals het Leuteteutebal in het Potterschijtersland. Of zoals zij het waarschijnlijk zelf gezegd zouden hebben: ‘de club binnen notime ‘ownden’ of de bazen werden van diezelfde club’. Dat ze het naar hun zin hebben gehad en liefst nog een jaar verder zouden willen bleek wel toen een jongen uit de jeugdraad Prins Harry II aanklampte tijdens de optocht met de lampionnen en zei: ‘Prins, als je nou volgend jaar een raadslid tekort komt kun je me altijd vragen hoor!’ De Prins kon niet anders tevreden knikken en toelachen, want mooier kon de samenwerking der raden eigenlijk niet worden gesymboliseerd.
Groot compliment dus voor deze jeugdige bazen. In het bijzonder voor Prinses Nynke, die, zo vonden wij, bijzonder goed uit haar woorden kwam, een pré voor iedere Prins of Prinses. Goed gedaan! Wat een spreekster is die vrouw!
3. ‘Kees Hommel’ en ‘maar hier is niemand thuis hoor!’ Beide uitspraken zijn van onze verkiezingsdag, de dag waarmee carnaval voor ons begon in 2015. Die laatste uitspraak is best bijzonder als jullie bedenken, dat deze mensen wel gewoon de deur voor ons openden. Kees Hommel is de negende fictieve kandidaat die Jan de Cowboy toe wilde voegen aan onze verkiezingslijst. Gelukkig heeft die Kees niet gewonnen. Het was een mooie dag, die 776 stemmen opleverde. Wie dat zou omrekenen komt op een opkomstpercentage waar menig gemeente bij hun raadsverkiezing jaloers op zou zijn. Een stevig mandaat dus voor Jeroen Bink, die door het winnen van de juiste wijken, tot nieuwe Prins van den Haaykaant werd gekozen en daarmee in de voetsporen van zijn opa Harry Meulblok kon treden.
4. ‘Gratis bier’, deze uitspraak stamt uit eerdere carnavalsedities, maar zal voor altijd aan de Prins gekoppeld worden. In zijn verkiezingsbeloften maakte hij hier een verwijzing naar, door gratis bier te beloven aan den Haaykaant. Deze belofte kwam hij na in het Vermaak op onze Verkiezingsnacht. Een goed verzorgde, vol entertainment zittende maar vooral spannende avond (bij de uitslag kon men letterlijk een speld horen vallen). Met filmpjes en de uitslag die stapsgewijs bekend werd gemaakt, bouwden we naar een hoogtepunt: de bekendmaking van Prins Harry en het gratis bier. Helaas was het minder druk door allerlei evenementen in de regio. Dat was fijn voor de portemonnee van Harry, maar wij hopen dat jullie volgend jaar minder medelijden met hem zullen hebben, dat heeft hij namelijk ook niet met ons. Als wij net aan een nieuw blad bier begonnen, zagen we in onze ooghoeken al een nieuw vol blad aankomen. Dat had de Prins dan stiekem met de ober geregeld. Even dachten we aan gratis bier, maar de bodem van de pot leerde ons al snel dat de vork anders in de steel zat.
5. ‘Tussen kroegen en kerken is weinig verschil!’ Dit enigszins vergeten, maar zeer karakteristieke lied knalde uit de boxen tijdens de inzegening van de wagen door de eerdergenoemde bedenker van ‘Kees Hommel’. Daarmee rekenen wij de Daltonschuur voor het gemak maar even tot de Raamsdonkse kerken en zo zijn wij deze carnaval dus twee keer in een kerk geweest. Een unicum voor ons allemaal en het staat natuurlijk niet in verhouding tot ons cafébezoek.
Een raad hierbij van de raad: als u beide wilt bezoeken, dan wel in omgekeerde volgorde, want eerst de kroeg en dan de kerk bezoeken dat viel bij enkele van ons op de zondagochtend bijzonder zwaar. Verschil was er inderdaad weinig. In beide klonk carnavalsmuziek, was er in minder of meerdere mate alcohol aanwezig en vroeg men om ons geld, al was men in de kerk zo aardig om onze Prins bij de collecte over te slaan. Was dat dan het weinige verschil? Ach, belangrijk is het eigenlijk niet!?! Harry II kon zo weer een ‘gratis’ rondje geven in de kroeg.
6. ‘En als de nummer twee bekend is, …dan automatisch ook de nummer 1.’ Ja, daar was ie weer de meest bekende zin van de Haaykaantse prijsuitreiking. Die uitreiking was tevens de reden dat sommige het zo zwaar hadden in de Sint Bavo, maar toch overheerste een tevreden gevoel. Wij waren trots dat we in de uitreiking mochten voorgaan en zo de prijswinnaars van de wederom bijzonder mooie optocht bekend te maken. Zonder specifiek namen te noemen, we zagen vanaf ons podium enthousiaste talentvolle jeugdige ploegen, verenigingen die enorme vorderingen maken en wagens die met hun afwerking en presentaties naar perfectie neigen. Langs deze weg nogmaals onze complimenten aan alle deelnemers en felicitaties aan alle prijswinnaars!
En mocht u tijdens de prijsuitreiking het optreden van de bordengooier van Sipersinokoulos gemist hebben, we hebben begrepen dat hij volgend jaar weer van de partij is.
7. ‘Waar is de steek van de keizer…?’ Iedere carnaval wordt er weer een liedje onverwacht afgestoft en opgepoetst tot hit. Deze keer de steek van de keizer. Op zondagavond werd ‘onze keizer’ Prins op de schouders van oud Prins Colonello gehesen en gebaarde ‘zijn volk’ door de knieën te zakken. Harry II zong de eerste woorden: ‘Waaaaaaar is de steek…’ en een springende meute maakte deze zin al feestend af. Dat zijn van bijzondere ongeplande momenten die carnaval zo mooi maken. Vervolgens hebben we arm en arm (in pogostijl) met de gehele Haaykaantse delegatie van links naar rechts gezocht. Gelukkig had ook daar iemand een liedje over gemaakt, dat maakte het ‘zoeken’ een stuk gezelliger.
8. Dat soort rituelen herhaalden zich tot op de dinsdagavond. Aan alles komt een einde, nou ja, aan bijna alles. Prins Binki wist nog een after-partyadres bij collega Prins Guust. Het zou heel makkelijk te vinden zijn, want aan de voorgevel van dit huis zou een heel groot doek hangen met daarop een soort van tekst als: ‘hier woont de prins’. We hebben zeker een half uur gezocht. De oorzaak hiervan was niet dat het doek er niet meer hing, maar wel dat wij de gehele tijd VOOR het huis van de prins hebben gestaan, uitkijkend naar dit doek. Jullie raden het al, niemand was op het idee gekomen even achterom en naar boven te kijken. Uiteindelijk zijn we toch binnengekomen en hebben carnaval gezellig afgesloten met de Fèrse raad. De samenwerking was wederom goed die avond, net als de evenementen met de drie kernen, zoals de receptie van Prins Guust, opening van carnaval op het gemeentehuis, bezoeken aan de SLOG enz. Wij hopen volgend jaar weer een evenzo fijne samenwerking te hebben.
 
Kortom wij hebben een hele mooie carnaval gehad. Wij bedanken daarvoor iedereen, behalve de dirigent van blaaskapel Apollo die op vrijdagavond in het gemeentehuis zo onverwacht de alaafs inzette waardoor vele van ons telkens te laat waren.  Maar ach, daar was onze boetepot weer mee geholpen.
 
Tot slot, nog twee zaken.
  • Het slotfest is helaas niet doorgegaan, ondanks dat er spetterende afsluiting van onze zijde klaar stond. Hierover later meer.
  • Komende week wordt ook de laatste trekking van onze loterij verricht. Bij de prijswinnaars gaan wij weer langs de deur, net als de vorige keer.
Bedankt, 3x alaaf (deze keer wel op tijd) en tot volgend jaar!