22 jaar Taptrappers

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 4 apr 2022 om 14:46 (22 jaar Taptrappers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Actieve en trendsettende carnavalsvereniging uit Raamsdonk[bewerken| brontekst bewerken][bewerken| brontekst bewerken][bewerken| brontekst bewerken][bewerken| brontekst bewerken][bewerken| brontekst bewerken][bewerken| brontekst bewerken]

De Taptrappers bestaan dit jaar 22 jaar. Een carnavalsgroep van fanatieke bouwers uit Raamsdonk die al jarenlang mede de toon zet bij de (grote) wagens tijdens de optocht in Raamsdonk. Met een groot carnavalshart durven ze bij het bouwen ook weleens tegen de stroom in gaan, dat maakt ze nog meer bijzonder.

In de carnavalskrant van Raamsdonk (de Haaykaanter) is een prachtig verhaal te lezen over de geschiedenis en de ontwikkeling van deze carnavalsgroep uit Raamsdonk. Daarin komt eigenlijk alles wel aan bod wat De Taptrappers bijzonder maakt. Een aanrader om dit artikel zeker eens te gaan lezen. Voor de Langstraat willen Bas van Oort en Ard Janssens nogmaals hun verhaal doen, maar meer over het beleven van carnaval als groep in het algemeen.

Door de jaren heen

We zitten heerlijk in het kantoor bij Bas van Oort die een evenementenbedrijf runt. Buurman en mede Taptrapper Ard Janssens schuift gezellig aan.

Met 16 jongens en meiden werd er in 1999 een begin gemaakt met Taptrappers, ze kenden elkaar van het dorp, de voetbal en het Dongemond college. “Op die leeftijd wil je eigenlijk maar één ding met carnaval en dat is een wagen bouwen,” begint Van Oort het gesprek. Dus een loopgroep of iets dergelijks was niet aan de orde. De bouwervaring van sommige jongens kwam natuurlijk goed van pas, al had niet iedereen dezelfde techniek voor het bouwen in de vingers. “We begonnen met het bouwen met gaas, maar dat werd al snel papier en tape. Wat dat betreft hebben groepen uit ’t Veer hier ook wel invloed op gehad.”

De groep kiest meteen om met thema’s te werken en dus niet om dorpspolitiek uit te beelden, wat op andere plaatsen gebruikelijk is. “Als je thematiserend werkt is er volgens mij meer ruimte voor muziek, kostuums en dans om de wagen heen,” merkt Janssens op. De Taptrappers bouwden prachtige wagens door de jaren heen, waarvan enkele iconische zoals Koning Carnaval in 2006 (zie foto) en de IJswagen in 2015. “De grootste wagen is zeker niet de mooiste die we hebben gebouwd, alleen waren we toen wellicht het fanatieks.” De laatste jaren kiezen De Taptrappers bewust ook om kleiner te bouwen en te experimenteren met wagens. Het optocht-gevoel moet wel blijven, maar je mag tradities best vernieuwend maken.

Winnen en verliezen

In de Haaykaanter wordt uitgebreid ingegaan op de ‘Clash’ met carnavalsgroep de Rauwdauwers, een soort Celtic tegen de Rangers.

“Die clash moet je vooral ludiek zien, dus de laatste weken elkaar lekker op stang jagen een beetje intimideren, we zagen elkaar immers bijna iedere dag in het dorp, bij de KPJ en op de voetbaltraining. Maar op de dag van de optocht ga je voor je eigen kansen.”

Tijdens de prijsuitreiking werd regelmatig een traantje weggepinkt bij een eerste prijs of bij de teleurstelling van een tweede prijs. “De tranen waren vaak ook een soort van ontlading na vier maanden bijna dagelijks werken aan een wagen. Als dan tijdens de optocht alles goed is gegaan valt er echt iets van je af.”

Kwetsbaar

Menig carnavalsgroep kent ook kwetsbare jaren als leden een relatie krijgen, een huis kopen, verhuizen of een kind krijgen. “Natuurlijk hebben wij dat ook gehad, maar bij ons is dat gefaseerd gegaan; de fanatiekste bouwers kregen relatief wat later een relatie,” lacht Janssens. Het bestaan van De Taptrappers heeft dus nooit op de tocht gestaan. Al was het overlijden Taptrapper Roy Nelissen een absoluut triest dieptepunt.

De leden van De Taptrappers zijn overtuigd van de positieve ontwikkeling van het ontstaan van een bouwhal. “De hulp die carnavalsgroepen elkaar aanbieden is fantastisch. Je leert zo ontzettend veel van elkaar, dat heeft het carnaval echt een heel goede impuls gegeven.” Volgens Van Oort en Janssens is het bouwen van een wagen een alles-in-een-maatschappij. “Je moet met een groep iets gaan neerzetten waar je allemaal content mee bent. Je moet dus samenwerken, accepteren, op tijd komen, aanpakken, alle facetten zitten erin. Voor jongeren o zo belangrijk.”

Raad van Elf

Voor het vierde jaar vormen De Taptrappers de Raad van Elf, waar dit jaar Prins Barth van Floore de scepter zwaait met zijn Raad van Apollo 11. Alle edities deden De Taptrappers dat weer op hun eigen wijze, met de brandweer, de Smurfen en de Jan Klaosses. “Het is echt een eer om dat te mogen doen, je beleeft carnaval dan heel intens. Ondanks alle verplichtingen heeft het absoluut een heel grote meerwaarde. Wij gunnen het echt elke vereniging om een keer de Raad van Elf te vormen. Dan brengt zoveel extra’s.”

In Den Haaykaant is dit jaar weer een prachtig alternatief carnaval aangeboden. Nu de versoepelingen een feit zijn, kan dat eigenlijk alleen maar mooier worden. De Taptrappers willen iedereen uit de omgeving van harte uitnodigen op zaterdagmiddag 26 februari carnaval te beleven in Raamsdonk, met name in de Bergenstraat waar de vereniging zijn act met verve zal presenteren. (J.V.)

NB: 22 jaar Taptrappers, ook te zien verderop in Weekblad de Langstraat!